Istorijat

Osnovna škola „Sutjeska“ u Titogradu, današnjoj Podgrici, formirana je kao odraz povećanih ili naraslih društvenih potreba u oblasti osnovnog obrazovanja i vaspitanja mladih generacija.
Kako su u to vrijeme preko Morače radile dvije škole sa velikim brojem učenika , a nastava se izvodila u tri smjene , pored najbolje želje nastavnog kadra i pedagoških rukovodilaca nije se mogao ostvariti željeni rezultat. Upravo iz tog razloga, preopterećenosti brojem učenika, nameće se opravdana potreba da se u tom dijelu grada, u naselju Momišići preko Morače, izgradi nova obrazovna institucija u kojoj će se nastava izvoditi prema najsavremenijim vaspitno-obrazovnim metodama i oblicima rada.

Polaganje kamena temeljca obavljeno je 5. januara 1974. godine uz prigodnu svečanost. Nova škola dobila je ime „Sutjeska. Prva sjednica Nastavničkog vijeća održana je 8. septembra 1976. godine, a prvo školsko zvono oglasilo se 21.09.1976. godine , zvono za zvanični početak rada škole. Već na samom početku brojala je 1100 učenika raspoređenih u 31 odjeljenje. Đački kolektiv škole formiran je od učenika osnovnih škola „R. Perović“ i „M. Gorki“ čija su odjeljenja prešla u ovu školu.

Počela je sa razglasnom stanicom i školskim listom. 1999. godine prva je imala informatičku učionicu u republici, a iste godine je dobila i svoj „web -sajt“ i mail škole. Internet je bio dostupan svakom učeniku i nastavniku. Prva u republici, je osnovala Savjet roditelja, još dok to nije zakonom bilo ozvaničeno.
Školske 2005/ 2006. škola je zvanično ušla u reformu školstva i u skladu sa tim prvi put organizuje produženi boravak. Iste godine, u skladu sa reformom vaspitno – obrazovnog sistema počela je sa uspiješnom realizicijom inkluzivnog obrazovanja, zasnovanog na principima jednakih mogućnosti i izbora u skladu sa individualnim mogućnostima učenika.

Pored velikog broja projekata, kako vladinih tako i nevladinih organizacija, u našoj školi se uspiješno realizuje niz projekata, od kojih su Zeleni paket, Stop nasilju, Eko-patrola, projekat edukacije stručne podrške za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama.

Od 2012. godine, uključena je u projekat UNICEF-a „Škola bez nasilja“, a u septembru 2014. godine pristupa projektu ISCED2- Implementacija Preduzetničkog učenja.

Ostvarena je uspješna saradnja sa Institutom "Konfucije", fondacijom "Humboltovo društvo", nevladinom organizacijom "Udruženje žena" Podgorica, itd.

 Od školske 2016/2017.godine škola je uključena u projekat ŠKOLA I GRAD. Projekat će se naredne tri godine zajednički sprovoditi NVO Expeditio, Zavod za školstvo Crne Gore i organizacija JAS(Grad arhitekture mladih) iz Esena u Njemačkoj. Studijskoj posjeti Esenu i Diseldorfu u Njemačkoj, u okviru projekta SCHOOL4CITY prisustvovao je direktor škole, mr Vesko Gagović.

Pored toga što je izuzetno ponosna jer je iz njenih klupa stasalo mnogo uvaženih naučnika, ekonomista, pravnika, javnih i kulturnih i sportskih radnika, ponosi se i činjenicom da kolektiv izuzetno brine o osavremenjavanju nastavnog procesa gdje kao rezultat bilježi ogroman uspijeh njenih učenika na školskim, opštinskim, regionalnim, republičkim, državnim i međunarodnim takmičenjima u znanju, stvaralaštvu i sportu.

Uspjesi su se nizali - na državnom takmičenju osvojili smo treće mjesto iz matematike; osvojili smo prvo mjesto na Državnom takmičenju Žogarije u Baru; treće mjesto na literarnom konkursu "Lejla Abdić" u Banovićima; prvo i treće mjesto na Međunarodnom poetskom festivalu "Kraljevstvo bijelih rada"; na Međunarodnom konkursu za kratku priču - Golubić osvojili smo drugo mjesto; tri specijalne nagrade na literarnom konkursu "Dječije carstvo" u Banjaluci; na likovnom konkursu UN u New York likovni rad naše učenice je bio izložen.
Priznanje za sva dostignuća i uspijehe koje su godinama nizali ne samo njeni učenici nego i njen nastavni kadar , za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, 2007. godine našoj školi uručena je državna nagrada „Oktoih“.

U maju 2016.godine smo svečano proslavili jubilej, 40 godina uspješnog rada škole. Priređen je bogat kulturno-umjetnički program. Zahvalnice i novčane nagrade dobili su nastavnici-mentori i naši penzioneri.