SREĆAN TI ROĐENDAN GRADE MOJ - II RAZRED

Dana, 19. decembra učenici drugog razreda obilježili su izložbom crteža nekadašnje Podgorice i na taj način čestitali rođendan voljenom gradu.
Podgorica je podignuta na temeljima prastarih naselja. Još od vremena srednjeg paleolita u kontinuitetu se može pratiti razvoj i nastajanje različitih kultura. Grci, Iliri, Rimljani, Huni, Goti, Sloveni, Vizantijci i Osmanlije, svi su se borili za blagodeti regije u kojoj se miješaju mirisi mora i planina, i svi su ostavili traga.
Sve do rimskog osvajanja na ovom području žive ilirska plemena Labeata i Dokleata. Labeati su naseljavali područje Zetske ravnice, južno od današnje Podgorice do Skadarskog jezera, kao i prostor istočno od donjeg toka rijeke Morače. Zapadno od Morače, uz rijeku Zetu, živjeli su Dokleati.Njihovo najvažnije utvrđenje, iz kog će se kasnije razviti grad Doclea, nalazio se na ušću Zete u Moraču. Najstarije naselje na ušću Ribnice u Moraču - karavanska stanica Birziminium, samo naznačeno u starim spisima, a ucrtali su ga rimski kartografi.
Godine 1455. Turci osvajaju Medun, moćno utvrđenje, a 1474. i Podgoricu. Oni podižu utvrđenje u kome nastaje naselje, današnja Stara Varoš. Na ledinama podignuta je Nova Varoš jedno vrijeme nazivana Mirkova varoš, po vojvodi Mirku, ocu kralja Nikole I Petrovića.
U II svjetskom ratu Podgorica je bombardovana preko 7o puta i bila srušena do temelja. To ju je dovelo na listu evropskih gradova koji su najviše stradali u ratu. Oslobođena je 19. decembra 1944. Od 13. jula 1946. do 2. aprila 1992. nosila je ime Titograd.
Ponosni na bogatu istoriju naša djeca će graditi još ljepšu budućnost, za Podgoricu, za naš grad.
Godine promjena, razvoj Podgorice u svim segmentima života i rada, učinio je naš grad kulturnim, istorijskim, univerzitetskim, sportskim centrom. Glavni grad koji ima sve elemente evropske metropole i nudi sve sadržaje za lijep život.
Poruka od svih nas SREĆAN TI ROĐENDAN GRADE MOJ !
Prilog pripremila, Biljana Božović

 

6 5 4 2 1 3